• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Ο πυθµένας της θάλασσας της Αγίας Νάπας είναι ένας υπέροχος κόσµος ιδιαίτερα στην περιοχή του Ακρωτηρίου Γκρέκο.

Οι θερµοκρασίες της θάλασσας που κυµαίνονται από 16ο το χειµώνα σε 28ο περίπου το καλοκαίρι, αποτελούν ένα "θερµόκλινο" σε βάθος 20-30 µέτρων.

Η παρουσία του θερµόκλινου επηρεάζει σηµαντικά την κάθετη κατανοµή της θαλάσσιας ζωής.

Οι πιο πλούσιες περιοχές από πλευράς ποιότητας και ποικιλίας ζωής βρίσκονται κάτω από το βάθος του θερµόκλινου το καλοκαίρι. Για τον υποβρύχιο επισκέπτη, η πανίδα του πυθµένα στα ρηχά νερά του Ακρωτηρίου Γκρέκο µπορεί αρχικά να είναι κάπως απογοητευτική αλλά σύντοµα ανακαλύπτει τα πολλά κρυµµένα θαλάσσια όντα, τα οποία είναι αυτόχθονα στην περιοχή. Πολλά χώνονται στην άµµο όπως διάφορα είδη αχινών και αστερίων, παπαγαλόψαρα, παγωνόψαρα κλπ. Στις ρηχές βραχώδεις περιοχές τα συνηθισµένα ψάρια είναι τα φαγκριά, οι γύλοι.

Κοντά στους βράχους µικρές αγέλες γενειοφόρων µπαρµπουνιών αναµοχλεύουν την άµµο για να βρουν µικροσκοπικές γαρίδες. Ακόµα πιο βαθιά τα λειβάδια (Pasidonia) δηµιουργούν ένα τυπικό Μεσογειακό θαλάσσιο τοπίο. Σ΄αυτά τα λειβάδια υπάρχει αφθονία και µεγάλη ποικιλία ψαριών περιλαµβανοµένων μικρών γύλων, φαγκριών, πέρκας, και σαλαχιού.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή είναι εκείνη των βράχων στα βαθειά νερά που αρχίζει από το Ακρωτήρι Πύλας και καταλήγει βόρεια του Ακρωτηρίου Γκρέκο. Τα λεπτά λιθοθάµνια έρχονται σε έντονη αντίθεση µε τα τεράστια σκούρα σφουγγάρια. Τα σφουγγάρια είναι παντού, αστραφτερά και σχεδόν φωτεινά. Οι αξινέλλες σε όλα τα σχήµατα και µεγέθη αψηφούν το νόµο της βαρύτητας. Οι θαλάσσιοι γυµνοσάλιαγκες ισορροπούν ενάντια στο ρεύμα. Απο σχισµές και σπηλίες ακόµα και σε ρηχά νερά και κοκκινόσωµοι Ανθίες (Anthias) σε κρυφοκοιτάζουν και µοιάζουν σαν να ντρέπονται να βγούν έξω για να φωτογραφηθούν.