• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες που έρχονται στην Αγία Νάπα είναι αναμφίβολα το Αγροτόσπιτο, το οποίο λειτουργεί ολόχρονα ως Λαογραφικό Μουσείο και βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου μας. Το Αγροτόσπιτο είναι πιστή απεικόνιση και αναπαράσταση ενός αυθεντικού παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού εμπλουτισμένο με όλο τον απαραίτητο οικιακό και αγροτικό εξοπλισμό. Σημαντική ήταν ανέκαθεν η συμβολή του στις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πέρα ότι λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο το προαύλιό του είναι ο χώρος όπου γίνεται η επίδειξη παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Στο Αγροτόσπιτο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ιδεί και να θαυμάσει από κοντά τον αργαλειό, τις σκαλιστές ντουλάπες, τα κομοδίνα, το ψηλό κρεβάτι με τα κεντητά σκεπάσματα, τα ζωγραφιστά διακοσμητικά πιάτα, τέλεια διαρρυθμισμένα πάνω από το τζάκι ή αλλιώς "νισκιά", το πέτρινο μύλο, τα πανέρια, τις "τατσιές", το "χαρτζίν", τη σκάφη (βουρνί) κά.

Στο προαύλιό του Κύπριες Αγρότισσες κυρίως από την Αγία Νάπα και την ευρύτερη περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου δείχνουν στους θαμώνες τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής των χαλουμιών, μακαρονιών, ψωμιών, του παλουζέ, της ζιβανία, του ανθόνερου, του σουτζιούκκου κ.α.

Με την ευκαιρία της λειτουργίας του αγροτικού αυτού σπιτιού, ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει εκδώσει ενημερωτικό έντυπο, στο οποίο επεξηγεί αναλυτικά στον αναγνώστη για όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα που επιδεικνύουν και τις τρεις βραδιές που διαρκεί το Φεστιβάλ παλαιοί τεχνίτες και για όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία φτιάχνουν με πολύ μεράκι κύπριες οικοκυρές. Το έντυπο είναι διανθισμένο με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό και διανέμεται δωρεάν στο κοινό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αλλά και με κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται ένα σημαντικό γεγονός.