• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Μικρές αγροτικές εκκλησίες και εξωκκλήσια μέσα και γύρω από την περιοχή της Αγίας Νάπας, αντανακλούν τον γνήσιο χαρακτήρα της υπαίθρου και το παραδοσιακό εσωτερικό πνεύμα που είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό στον σημερινό μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται σε μερικές περιπτώσεις για μικρά αγροτικά εκκλησάκια που υποστηρίζονται οικονομικά από τους κατοίκους της Αγίας Νάπας. Κάθε εκκλησάκι είναι αφιερωμένο σε κάποιο πολιούχο Άγιο.

Άγιος Αντώνιος

Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στα σύνορα του Παραλιμνίου και της Σωτήρας. Είναι ένα Βυζαντινό εκκλησάκι που κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Υπάρχει και παρακείμενο εξωκκλήσι που κτίστηκε στη δεκαετία του 1980 και είναι αφιερωμένο στον ίδιο Αγιο. Η βραχώδης αυτή περιοχή ήταν προσφιλές καταφύγιο για ποιμένες που παλιά περνούσαν την νύκτα εκεί μαζί με τα ποίμνια τους. Στις 17 Ιανουαρίου τελείται λειτουργία με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου.

Αγία Θέκλα

Η Αγία Θέκλα είναι ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Νάπας στα σύνορα μεταξύ της Αγίας Νάπας και του χωριού Σωτήρα. Πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο στο μέρος αυτό. Στα δυτικά του παρεκκλησίου υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν λατομεία.
Η κατακόμβη της Αγίας Θέκλης (δεν είναι κατακόμβη με τη κυριολεξία της λέξης), είναι μια σπηλιά ή τάφος λαξεμένος σε πέτρα. Πιστεύεται πως το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς αποβιβάστηκε εκεί με στρατό και βάδισε εναντίον της Αμμοχώστου όπου βοήθησε τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης.

Άγιοι Ανάργυροι

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού και είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό που και οι δυό ήταν γιατροί και θεράπευαν αρρώστους χωρίς να παίρνουν χρήματα. Κάτω από το παρεκκλήσι υπάρχει σπηλιά όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το άγιασμα των Αγίων.

Αγιος Επιφάνειος

Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Βυζαντινό Επίσκοπο της Σαλαμίνας Επιφάνειο. Από την τοποθεσία υπάρχει μια πανοραμική θέα του «Παλιοχωριού», ενός Βυζαντινού συνοικισμού που καταστράφηκε κατά τις Αραβικές επιδρομές από το 632 μέχρι το 964 μΧ.

Αγία Βαρβάρα

Το παρεκκλήσι της Αγία Βαρβάρας βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αγίας Νάπας και κτίστηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο. Καταστράφηκε από σεισμό και ανοικοδομήθηκε μόλις πρόσφατα. Υπάρχουν πολλά κελιά γύρω από το παρεκκλήσι που ήταν κάποτε κατακόμβες όπου οι πρώτοι Χριστιανοί αναζητούσαν και έβρισκαν καταφύγιο κατά τους διωγμούς από τους ειδωλολάτρες.

Αγία Μαύρη

Η Αγία Μαύρη βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αγίας Νάπας. Στο μέσο μιας κολώνας υπάρχει οπή και πιστεύεται πως οποιοσδήποτε υποφέρει από κάποια ασθένεια περάσει μέσα από αυτή θεραπεύεται. Ο Λ. Τσιεσνόλα αναφέρεται στα συγράμματα του στην εκκλησία αυτή και αναφέρει πως γυναίκες που έρχονταν στην εκκλησία και έσπαζαν στάμνες θα ξανακέρδιζαν την αγάπη του καλού τους.