• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Το Ακρωτήρι Γκρέκο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστκά της Αγίας Νάπας που τονίζει την µεγαλειότητα του τοπίου. Αξίζει το κόπο να αφήσετε για µια µέρα την παραλία και να κάνετε ένα συναρπαστικό περίπατο γύρω από το Κάβο Γκρέκο.

Προετοιµαστείτε καλά. Ντυθείτε άνετα φορώντας καπέλο του ήλιου κα άνετα αθλητικά παπούτσια. Πάρτε µαζί σας νερό και ένα ή δύο σνακ και µη ξεχάσετε τη φωτογραφική µηχανή. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και ακουλουθήστε το δρόµο κατά µήκος της ακτής που οδηγεί από το τέλος της Λεωφόρου Κρυού Νερού στο ανατολικότατο άκρο της Αγίας Νάπας το Ακρωτήρι Γκρέκο. Το Κάβο Γκρέκο είναι δηµοφιλές µέρος για πεζοπορία και εξερεύνηση της µοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Πολλοί κάνουν ποδηλασία ή πεζοπορία στα µονοπάτια της φύσης, όπου ο αόρατος είναι ανθισµένος ολόχρονα και κυπαρισσάκια βρίσκονται και στις δύο πλευρές των µονοπατιών της φύσης.

Η µεγαλοπρεπής οµορφιά των απόκρηµνων βράχων κοντά στη θάλασσα σε συνδιασµό µε την αυτόχθονη χλωρίδα του Ακρωτηρίου Γκρέκο εντυπωσιάζει.

Μονοετή και πολυετή φυτά, βολβοί και κονδυλωτά µας χαρίζουν σχεδόν ολόχρονα µεθυστικές ευωδίες. Ποικιλίες colchicum, νάρκισσου και άλλων φυτών αναβαθµίζουν την οµορφία του τοπίου. Μοναδικά είναι επίσης τα φυτά στην παραλία και κυρίως είδη που ανθίζουν το καλοκαίρι και που ευδοκιµούν εκεί παρά την αλµυρότητα του εδάφους, την ξηρασία και τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Μερικά από τα είδη αυτά είναι το limonius sinuatum και το limonium deifolium, το Crithmum Maritimum και το σπάνιο ενδηµικό Taraxacum Aphrogenes που ευδοκιµούν αποκλειστικά στην Κύπρο.

Μέσα σε θαλάσσιες χαράδρες ύψους µέχρι και 10 µέτρων υπάρχουν σπηλιές που η φύση τις στόλισε και τις µετέτρεψε σε παλάτια. Τα ειδικά διαµορφωµένα παγκάκια σας δίνουν την ευκαιρία να ξεκουραστείτε λιγάκι και να ατενίσετε τα κρυστάλλινα νερά. Για τους περισσότερο τολµηρούς υπάρχει ακόµα ένα απόκρηµνο µονοπάτι 10 µέτρων που οδηγεί στην κεντρική κοιλότητα. Ανασκαφές που έγιναν το 1992 έφεραν στο φως ενδείξεις ότι η τοποθεσία αυτή ήταν ένας από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισµούς στο νησί.