• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Πίσω στα τελευταία νέα


14/11/2017
DSC_4422.JPG

«H ANAΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»
Το πιο πάνω μήνυμα τονίστηκε επανειλημμένα από την Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας κυρία Natalie Jaarsma, στο χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Η ιστορία της Ζωής της ΄Αννα Φρανκ – αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου», την οποία διοργάνωσαν η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας, το Σπίτι της ΄Αννας Φρανκ στο Άμστερνταμ και ο Δήμος Αγίας Νάπας.
Η κυρία Jaarsma, αφού αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 79 χρόνων από την επέτειο της νύχτας των κρυστάλλων στις 9-10/11/1938, κατά την οποία οι Ναζί είχαν εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, το οποίο γεγονός όπως είπε αποτέλεσε την αρχή της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων, συνέχισε αναφερόμενη στην επέτειο κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού (9/11) καθώς επίσης και στην επέτειο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Η κυρία Jaarsma, τόνισε επίσης ότι τα γεγονότα εκείνα είχαν σημαδέψει την ιστορία του ανθρώπινου γένους επισημαίνοντας παράλληλα ότι φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα θυμίζουν καταστάσεις πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφερόμενη συγκεκριμένα στην γενική στοχοποίηση του Μωαμεθανισμού, καθώς και στην άνοδο του Αντισημιτισμού.
Δήλωσε επίσης ότι η διοχέτευση του μίσους ενάντια συγκεκριμένων ομάδων καταλήγει στην απομόνωση, στην κριτική και στην διάκριση, τα οποία οδηγούν όπως είπε στην μονιμοποίηση του «δικαιώματος» για μαζικές δολοφονίες.
Αυτό σημείωσε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στη σημερινή μας εποχή γι’ αυτό με έμφαση τόνισε ξανά ότι αυτό, δηλαδή η αναβίωση του Ναζισμού και του Φασισμού δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.
Η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας ανάφερε ότι για την ίδια προσωπικά, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να μην κρίνει ποτέ τους ανθρώπους με βάση την οποιανδήποτε ομάδα κι αν ανήκουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε κάθε άτομο είναι μοναδικό και αξίζει το δικαίωμα να θεωρείται ως τέτοιο δηλαδή ξεχωριστό, έχοντας τη δική του επιλογή θρησκείας, γνώμης ή την οποιαδήποτε άλλη προσωπική επιλογή ή χαρακτηριστικά που αξίζουν την ίση μεταχείριση και την ίση αντιμετώπιση.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το σπίτι της Άννας Φρανκ που κατάφερε να κρατήσει τόσα χρόνια τη μνήμη αυτή ζωντανή και να προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προβληματιστούν με τον δικό τους τρόπο για το τι συνέβη στην οικογένεια των Frank και για το πώς ένα άτομο μπορεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο για την αποτροπή των διακρίσεων στη σημερινή μας εποχή.
Στην ομιλία του ο κ. Καρούσος ανάφερε ότι η εκπαιδευτική αυτή έκθεση αποκαλύπτει και αναδεικνύει την ιστορία της ΄Αννας Φρανκ και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και προτρέπει τους επισκέπτες να προβληματιστούν πάνω σε θέματα γενικότερου προβληματισμού όπως είναι η εθνικότητα, η προκατάληψη και οι διακρίσεις.
Μέσω της έκθεσης πρόσθεσε μας δίνετε η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα τόσο για τη δική της ζωή όσο και της οικογένειάς της, τις συνθήκες αλλά και τις τρομακτικές εμπειρίες που βίωσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΄Αννα Φρανκ είπε έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο ως κορίτσι σύμβολο των παιδιών θυμάτων του ολοκαυτώματος.
Η παρούσα έκθεση σημείωσε, αποτελεί όχημα για διδαχή των μεθόδων και των κινδύνων που οδηγούν στην διάκριση και τον ρατσισμό και τα επικίνδυνα επακόλουθά τους, δηλαδή το μίσος, τη βία και την ωμότητα.
Καταλήγοντας ο κ. Καρούσος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός της επιλογής του Δήμου Αγίας Νάπας, ως τόπου πραγματοποίησης της έκθεσης αφού είχε παρουσιαστεί προηγουμένως στις δύο μεγάλες πόλεις Λευκωσία και Λεμεσό.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι ως εξής: Δευτέρα – Σάββατο από τις 9.00-17.00 και την Κυριακή από τις 18.00-22.00.