• Τηλέφωνο: +357 23 816 300 | Email: info@agianapa.org.cy

Τελευταία Νέα

Πίσω στα τελευταία νέα


09/10/2017
DSC_5048 copy.jpg

Τελέστηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ηρωϊκώς πεσόντος κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 Λουκά Α. Λουκά.

Του Μνημόσυνου προέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς και τον Επιμνημόσυνο Λόγο εκφώνησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζαννέτου.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο κ. Ζαννέτου αφού εξήρε τη θυσία του ήρωα τόνισε ότι «ο αγώνας του μπορεί να μην πραγμάτωσε τον εθνικό στόχο, αλλά ότι έχουμε σήμερα, το ότι υπάρχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, το ότι μπορούμε σήμερα να γιορτάζουμε ελεύθερα και να τιμούμε τους ήρωες μας, είναι αποτέλεσμα του υπέροχου εκείνου αγώνα».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «τα συμφέροντα των ισχυρών, η διχόνοια, τα δικά μας λάθη και παραλείψεις, όχι μόνο δεν πραγμάτωσαν τον προαιώνιο πόθο αλλά οδήγησαν και το 1974, στον όλεθρο και την καταστροφή».

«Τις εθνικές μας επετείους» συνέχισε «όπως και το μνημόσυνο του Λουκά έχουμε υποχρέωση να τιμούμε όχι μόνο με παρελάσεις, επίκαιρες εκδηλώσεις, καταθέσεις στεφάνων και βαρύγδουπους λόγους, αλλά και με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από το σύγχρονο τρόπο ζωής».

«Πως δεν βολευτήκαμε με την καθημερινότητα. Πως διαθέτουμε ακόμη ιδανικά, αξίες και οράματα. Πως γνωρίζουμε την ώρα του αγώνα να προτάσσουμε το συλλογικό μπροστά από το ατομικό συμφέρον. Πως δεν χάθηκε η τιμιότητα. Πως δεν εξαλείφθηκε η αρετή»
.
«Ανήκουμε – είναι αλήθεια- σε ένα έθνος που είναι μικρό στο χώρο αλλά απέραντο στο χρόνο. Ανήκουμε σε ένα έθνος με ένδοξη ιστορία. Και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον» κατέληξε ο κ. Ζαννέτου.


Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα.